Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά δικαίως θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας. Είναι ευλογημένη με καταπληκτικές παραλίες και δραματικές εναλλαγές τοπίων, φιλόξενους κατοίκους και υπέροχη τοπική κουζίνα. Η Κεφαλονιά ονομάστηκε έτσι από τον μυθικό Κέφαλο, που ήταν ο πρόγονος της φυλής των Κεφαλιδών στην Αττική και που ουσιαστικά ήταν ο πρώτος βασιλιάς του νησιού, δίνοντας το όνομά του.

Καλύπτοντας μια επιφάνεια των 786,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί των Ιονίων και το έκτο μεγαλύτερο, της Ελλάδας.

Η Κεφαλονιά, βρίσκεται στη δυτική ακτή της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Λευκάδα προς τον βορρά και τη Ζάκυνθο στα δυτικά.

Η Κεφαλονιά διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά. Εύφορες κοιλάδες σπαρμένες με αμπελώνες και ελαιώνες φιλοξενούν εκατοντάδες χωριά,εκκλησίες και μοναστήρια. Μικροσκοπικά λιμανάκια και αμμώδεις παραλίες συνθέτουν τη δαντελωτή ακτογραμμή του νησιού. Σταλαχτίτες και σταλαγμίτες «κοσμούν» το Σπήλαιο της Δρογκαράτης, ενώ το φως του ήλιου δημιουργεί καταπληκτικές εναλλαγές χρωμάτων στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Η παγκοσμίως γνωστή παραλία του Μύρτου, κόβει την ανάσα με τις αποχρώσεις του μπλε και εντυπωσιάζει ξεδιπλώνοντας τη μοναδικότητα του Ιονίου. Η σπάνια χελώνα της Μεσογείου Καρέττα-Καρέττα ευδοκιμεί στις δυτικές ακτές του νησιού αλλά και στο Αργοστόλι, ενώ η λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών.

Η Κεφαλονιά είχε κάποτε ψηφιστεί ως το 10ο  ομορφότερο νησί του κόσμου και όχι άδικα. Οι παραλίες είναι ό,τι πιο κοντά στην έννοια «επίγειος παράδεισος», το ένα χωριό διαδέχεται σε ομορφιά το επόμενο. Το νησί δεν πλήττεται από μαζικό τουρισμό, δεν έχει θηριώδεις ξενοδοχειακές μονάδες, διατηρώντας έτσι ανέπαφη την ομορφιά και τη μοναδικότητά του. Ένας πραγματικά επίγειος παράδεισος που μπορεί κανείς να αποκαλεί σπίτι του.

Το νησί χωρίζεται σε 6 Δημοτικές Ενότητες και μια Κοινότητα.

Δημοτική Ενότητα Αργοστολίου που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Αργοστόλι και περιοχές και χωριά όπως: Αγκώνας, Θηνια, Διλινάτα, Φαρακλάτα κτλ.

Δημοτική Ενότητα Λειβαθούς στη νοτιοδυτική ακτή και περιλαμβάνει τα χωριά της Άνω Λειβαθούς όπως: Λουρδάς, Βλαχάτα, Μουσάτα, Σιμωτάτα και της κάτω Λειβαθούς όπως Πεσσάδα, Καραβάδος, Σπαρτιά, Κλείσματα, Κοριάννα κτλ.

Δημοτική Ενότητα Ελειού Πρόννων που καλύπτει τη νότια ακτή του νησιου με οικισμούς όπως Σκάλα, Πόρος, Κατελειός, Βαλεριάνο, Μαρκόπουλο κτλ.

Δημοτική Ενότητα Σάμης που βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού και περιλαμβάνει την πόλη της Σάμης, τα Γριζάτα, Χαλιωτάτα, Πουλάτα, Ζερβάτα, Πυργί.

Δημοτική Ενότητα Πυλάρου που περιλαμβανει περιοχές και οικισμούς όπως: Αγία Ευφημία, Διβαράτα και Μακρυώτικά και τα χωριά τους όπως: Αγία Ευφημία, Αντυπάτα, Βασιλοπουλάτα, Δρακάτα, Φερεντινάτα, Ποταμιανάτα κτλ.

Δημοτική Ενότητα Ερίσσου που καλύπτει το βόρειο τμήμα του νησιού με οικισμούς ίπως το πασίγνωστο κοσμοπολίτικο Φισκάρδο, τη γραφική Άσσο, Αντιπάτα, Κομιτάτα, Νιοχώρι, Τουλιάτα, Μάγγανος κτλ.

Δημοτική Ενότητα Παλλικής που καλύπτει τη δυτική ακτή και περιλαμβάνει την πόλη του Ληξουρίου, και χωριά όπως: Μαντζαβινάτα, Αγία Θέκλη, Βιλατώρια, Χαυριάτα, Χαυδάτα κτλ.

Δημοτική Ενότητα Ιθάκης που συμπεριλαμβάνει την πρωτέυουσα, το Βαθύ και τα χωριά της.

Κοινότητα Ομαλών που συμπεριλαβάνει τα χωριά: Φραγκάτα, Βαλσαμάτα, Πανοχώρι, Μιχάτα

Εάν έχετε ερωτήσεις - επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.